Förslaget efter vanvården av kor: Fängelsestraff för djurplågeri

Miljöpartiet vill höja straffen för djurplågeri – efter avslöjandena om vanvård på svenska gårdar.

På senare tid har flera avslöjanden kring vanvård av kor kommit fram. SVT:s Uppdrag granskning har kunnat visa hur mjölkkor på en Arlagård i Hälsingland fått gå runt i ett tjockt lager av urin och avföring.

– Jag som har varit länsveterinär i många år, jag måste säga att det här är bland det värsta jag sett, säger Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin på Nationellt centrum för djurvälfärd vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, till SVT.

På tisdagen rapporterade P4 Jönköping att flera av de vanvårdade korna sålts vidare till en gård i länet där magra och döda kor hittats.

Nu höjs politiska röster för att kornas rätt ska stärkas.

Det är Miljöpartiet som på Facebook har gått ut med tre förslag för ett förstärkt djurskydd. Bland annat vill MP införa fängelse i straffskalan för djurplågeri.

”Den som plågar ihjäl djur ska kunna hamna i fängelse. “Grovt djurplågeri” bör införas som brott. Det kan vara stor skillnad på plågeri och plågeri, och straffet ska spegla brottets allvar”, skriver MP i förslaget som publicerats på partiets Facebook-sida.

Regeringspartiet vill även se kraftigt ökade kontroller av gårdar, samt se till så att djurens skydd skrivs in i grundlagen.

”Idag har djur till skillnad från människor och företag inget grundlagsenligt skydd, det vill vi ändra på så att djurs mående tas på allvar”, skriver Miljöpartiet i inlägget.

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om de här förslagen? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.