Fikaälskande kossan Hilda lever lycklig tillsammans med hästar – nu jagar myndigheterna henne

Kossan Hilda jagas just nu av Jordbruksverket. Trots att Hilda stortrivs med att bo tillsammans med sina hästvänner utanför gården i Vännäs i Umeå, duger inte det enligt myndigheten då en ko ska leva med en artfrände.

Nu vill ägaren Marika Andersson få upprättelse för älskade familjemedlemmen.

– Det är som man brukar säga. Föräldrarna känner sina barn bäst. Nu har hon ju varit här sedan hon var pytteliten.Hade jag sett att Hilda hade mått dåligt skulle jag självklart ta hand om henne, säger hon till Newsner.

 

Kossan Hilda är allt annat än en vanlig ko. Hon besöker ålderdomshem, simmar på somrarna och älskar att vara med sina hästvänner i Kallhögen,Umeå. Förutom att springa ikapp sina vänner älskar hon att komma och hälsa på inne i huset och gärna på en och annan fika.

Familjen har dessutom ordnat med blogg, Instagramkonto och Youtubekonto redan.

Sedan hon kom in i familjens liv våren 2017 har hon fått en speciell och stor plats i deras hjärtan.

Numera är hon mer en 723 kilo tung hund än en kossa.

– Vi har fött upp fem generationer kor av Hildas släktingar. Det var dottern som ville ta hem en kalv men jag hade små förutsättningar. Men hon blev kvar. Vi märkte snabbt att hon började trivas med samma förutsättningar som hästarna, säger ägaren Marika Andersson till Newsner.

Sedan våren 2017 har familjen haft kossan Hilda. En kär familjemedlem beskriver ägaren Marika henne. Foto: Privat

Ägaren Marika: ”Vill att hon ska bli sedd som ett sällskapsdjur”

För Marika är Hilda som vilket husdjur som helst. Hon beskriver hur orättvis behandlad Hilda blir av myndigheterna trots hennes välmående.

– Många ser dem ju bara som kött och mjölk. Men vi vill att hon ska bli sedd som ett sällskapsdjur. Det viktigaste är att djuret ska ha det bra än att följa lagarna. Om jag skulle låsa in henne i en ladugård vore det okej i laglig mening men inte om hon har det bra, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle inte kunna tänka mig att låsa in henne 10 månader om året som de flesta kossor blir. Tänk om vi skulle göra så med människor?

Här springer kossan Hilda ikapp sina vänner, hästarna i hagen. Foto: Privat

Jordbruksverket har aldrig besökt Hilda

Enligt jordbruksverket måste kossor ha en artfrände. Trots att hon bor med hästarna räcker inte det.

– Djurskyddslägaren har varit hemma hos mig men inte Jordbruksverket varit hemma hos mig och fått se hur bra Hilda mår här. Jag vet att om Hilda skulle få välja så skulle hon flytta in hit. Hon skulle vara som en hund som vill ligga i soffan hela tiden. Jag trodde var djurskyddslagen var för djur som far illa och inte de som redan mår bra, säger hon.

Älskar fika med bullar och kakor

Och likt en hund har Hilda verkligen fått det.

Familjen har köpt flera stora madrasser åt Hilda så att hon kan sova i husets kök om hon vill.

– Hon kan ligga och sova där en timme eller så. Hon bor ju i stallet i vanliga fall men hon älskar att hälsa på inne i huset och ta en fika. Hon älskar bullar och kakor. Hon älskar också massage och bli gosad med, säger Marika.

Kossan Hilda är mer hund än ko. Familjen har skaffat flera madrasser till henne så hon kan sova i huset. Foto: Privat

Trots veterinärens ord – myndigheterna fortsätter pressa på

Att Hilda har det bra är Marika helt övertygad om. Hilda blev senast undersökt för några månader sedan av veterinärer och allting var bra med hälsan.

Trots det glädjande beskedet fortsätter myndigheterna att pressa på.

– Det är som man brukar säga. Föräldrarna känner sina barn bäst. Nu har hon ju varit här sedan hon var pytteliten. Hade jag sett att Hilda hade mått dåligt skulle jag självklart ta hand om henne.

Kossan Hilda trivs bäst med att äta fika och på somrarna är det vatten som gäller. Foto: Privat

Men om ett beslut skulle komma att Hilda skulle få flytta, står Marika kvar vid sin åsikt.

– Skulle det bli ett nej i slutändan får vi väl fixa något. Hon kanske får en kalv eller en liten kovän, säger Marika till Newsner.

Va orättvist! Viktigast är att Hilda har det bra! Gilla eller dela om du håller med!