Forskning: Kvinnor gosar hellre med katten än med sin partner

Föredrar du att ha en katt som gosar in sig i famnen på dig eller en partner? Om du väljer det första alternativet så är du långt ifrån ensam. Mer än hälften av alla kvinnliga kattägare uppger att de hellre myser med katten än med sin partner, det visar en undersökning från Agria.

När Agria Djurförsäkring undersökte kattägarens relation till sina katter visade det sig att katten numera räknas som en familjemedlem i de flesta hem. Men den fyrbenta vännen betyder mycket mer än så. Majoriteten av kvinnorna berättar att de prioriterar katten före deras respektive.
– Den svenska katten har gjort en makalös statusresa under bara några år, och har idag en helt annan position än tidigare kattgenerationer. Katten har tagit det definitiva klivit in i våra hjärtan och upplevs i många fall som en familjemedlem, säger Patrik Olsson, affärområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Väljer bort en partner framför katten

49% av kvinnliga kattägare gosar hellre med katten än med sin kära. Och hela 47% skulle välja bort en partner om denne inte gillar katt.

Foto: Shutterstock

Så tyckte kvinnorna i undersökningen

49 % av kvinnorna i undersökningen myser hellre med katten än sin partner
88 % av kattägarna säger att de älskar sin katt
63 % ser sin katt som en familjemedlem snarare än ett husdjur
53 % betraktar sin katt som ovärderlig
82 % menar att katter har samma eller högre status som hundar
47 % skulle välja bort en partner som inte gillar ens katt.