Demenssjuka fick mysa med kattungar – gav positiva effekter på minnet

Demenssjukdomar är lika vanliga som de är hjärtskärande. Att minnet försvinner och den drabbade bli förvirrad är en stor sorg för både personen i fråga och dess anhöriga.

Demensjukdomar är obotliga, men det finns flera studier som visar att de går att lindra. En av dessa visade sig oväntat nog vara att låta de sjuka mysa med katter.

När man lät äldre personer på ett demensboende i amerikanska Arizona mysa med kattungar började de snart att prata gamla minnen, som de tidigare inte kom ihåg.

 

Demenssjuka på ett äldreboende i Arizona fick ingå i en testgrupp som fick kela med kattungar under en period. Kattungarna var i behov av att matas, och få kärlek och närhet, vilket de äldre entusiastiskt gav dem.

Ganska snabbt kunde man se att de demenspatienter som fick kela med kattungarna började minnas saker, först och främst djur de hade haft långt bak i tiden, något som bland annat Animal Channel skriver om.

 

Marion Jane Nelson feeds Peaches!

Posted by Pima Animal Care Center on Friday, October 28, 2016

”Minskar ensamhet och depression”

Enligt sidan Staff Relief kan omtanke för ett husdjur hjälpa äldre på många olika sätt. Såhär förklarar de den positiva effekten på hjärnan:

”En kattkamrat hjälper till att minska ensamheten och depressionen. Att äga en katt kan också hjälpa äldre att känna sig mindre isolerade och mer nöjda med sina liv. Detta innebär förutom fysiska fördelar, minskad stress och stressrelaterade symtom.” 

Alexander “Jerry” Petrie with Turtle <3

Posted by Pima Animal Care Center on Friday, October 28, 2016

Det är helt otroligt vilken effekt djur har på vårt mående. Dela gärna för att visa andra.