FOTO: David O'Connor/Facebook

Varning: Låt inte din hund äta det här – denna valp dog inom 30 minuter!

Alla som har hund vet att det finns många dolda faror därute. När du minst anar det kan din hund få i sig någonting farligt – och då kan det snabbt bli allvarligt. Därför är det väldigt viktigt att hela tiden ha hunden under uppsikt.

Nu vill David O’Connor varna alla hundägare för det dolda giftet som tog livet av hans älskade valp Bell.

Affärsmannen David O’Connors springer spaniel-valp Bell är tyvärr inte i livet längre. Hon blev bara nio månader gammal. Anledningen var att hon fick i sig ett mycket giftigt ämne som gjorde att hon dog inom loppet av bara 30 minuter.

Warning to all dog owners. We lost our pup today after she ate some blue/green algae at the river Conon. The falling…

Posted by David O'Connor on Thursday, July 5, 2018

Valpen dog av förgiftning

David, som bor i närheten av River Canon i Skottland, hade varit ute med Bell på en promenad. Han gick längs floden som han brukar göra ibland. För en liten valp är givetvis vatten extra spännande – men tyvärr också en potentiell livsfara.

Bell fick i sig något torrt blågrönt från vattnet. Det visade sig senare att det var blågröna alger. Den nio månader gamla valpen dog inom bara 30 minuter.

Detta är något som även finns i Sverige.
– Det här ganska vanligt förekommande att hundar för av algförgiftning. Den stora faran som blågröna alger för med sig är gifter som påverkar nervsystemet och levern, förklarar veterinären Ylva Trygger till 24blekinge.

Nu vill David varna andra

David har nu en viktig uppmaning till alla hundägare.

”Varning till alla hundägare. Vi förlorade vår valp i dag efter att hon åt blågröna alger vid River Canon. Det varma vattnet skapade en fara som vi tyvärr inte var medvetna om. Alla hundägare måste vara medvetna om detta. Det är en stor tragedi för Bell och vår familj”, skriver David på Facebook.

”Vi gick vår vanliga sväng med hundarna längs floden. I går promenerade min son med dem längs floden och kom hem.Vi såg direkt att hon var allvarligt sjuk. Vi tog henne till veterinären inom fem minuter och sen dog hon. Hela proceduren tog bara 30 minuter”, skriver David.

Posted by David O'Connor on Friday, July 6, 2018

Veterinärens råd

Veterinären Ylva Tryggers råd till alla hundägare är att ta med färskt vatten om olyckan skulle vara framme.
– Ett bra tips är att alltid ha färskvatten med sig och se till att hunden inte dricker sjövatten. Låt inte heller hunden äta sjögräs eller bada i grumligt vatten, säger veterinär Ylva Trygger till 24blekinge.

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/TsE5oVneG9XZhv6uyXJGZzJ4r6bWt7Kx_CpKUHqahRnDWrgGNeow86l0IrrTeUI7?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

Även om detta är ett ganska välkänt fenomen är det viktigt att alla är medvetna om farorna med blågröna alger. Dela gärna vidare artikeln för att varna dina vänner!