Varg attackerade hund under promenad – mitt i bostadsområdet

Varg attackerade hund under promenad – mitt i bostadsområdet

En oskygg varg har väckt oro i ett bostadsområde i Edsbyn.

När en hundägare var ute på promenad, attackerade vargen en av hundarna.

– Folk skrek, hunden tjöt och det var kaos på området, säger Jimmy Bogg, privatperson som bor i området, till Svensk jakt.

Cirka 200 meter från Lillboskolan i Edsbyn gick en man på promenad med sina två hundar, australiska terrier. Det är då en varg ska ha dykt upp – mitt i bostadsområdet.

– Hundägaren var ute och gick med sina två australiska terrier. Han märkte att hundarna blev oroliga och tittade bakom axeln. Där stod en varg tio meter ifrån honom, berättar Sone Persson, naturbevakare för länsstyrelsen för Svensk jakt.

”Hunden tjöt”

En av hundarna ska ha slitit sig ur kopplet och då har vargen gått till attack. Vargen jagade in hunden på en tomt där ett tumult utbröt. Hunden lyckades till slut ta sig till sitt hem och in på bron, efter att ha kunnat försvarat sig, men hade skador på rygg, ljumskar och bakben.

– Det var ett jäkla oväsen. Folk skrek, hunden tjöt och det var kaos på området, säger Jimmy Bogg, privatperson som bor i området, till Svensk jakt.

Grannarna vill att vargen skjuts

Men det är inte första gången som vargen synts till. Det ska vara en oskygg varg som går inne bland bostadsområden i Edsbyn. Den senaste tiden har den visat sig på nära håll för människor dagligen. Länsstyrelsen i Gävleborg vill försöka skjuta gummikulor på den i hopp om att skrämma iväg den, men det har ännu inte gjorts.

Boende i området vill att skyddsjakt ska sättas in och att vargen skjuts.

– Det är dags att skjuta bort den här vargen nu. Jag skjutsar min dotter Alma till skolan trots att vi bor bara ett par hundra meter därifrån och jag har sagt åt skolan att barnen inte får leka i en liten skogsdunge precis intill, för det är från den vargen brukar komma, säger Jimmy Bogg.

Inget beslut om avlivning ännu

Polisen kontaktades direkt efter att hunden attackerades, men de kan inte ta något beslut om att avliva vargen. Länsstyrelsen är i stället inkopplad och menar att kriterierna för skyddsjakt kan vara uppfyllda nu, men det återstår att se.

Tycker du att vargen borde skjutas bort? Sprid gärna detta vidare för att dela din åsikt.

Video: 10 av världens mest utrotningshotade djur