Tre hundar dog direkt efter att ha badat i samma sjö – nu vill ägarna varna andra: ”Skulle aldrig åkt dit”

Det var under sommaren som tre olika kvinnor tog sina hundar till samma sjö för att svalka sig i värmen.

Men bara några timmar efter hundarna hade badat, dog alla tre, utan chans till att få hjälp.

Nu berättar ägarna om händelsen och vill varna andra.

Tre, för varandra, helt okända kvinnor, Brittany, Claire och Mia var vid tre olika tillfällen med sina hundar vid sjön ”Lady Bird Lake” i Austin, Texas. När var och en åkte dit med sin hund badade den och hade roligt. Vid sjön fanns inga speciella varningar och därför väljer kvinnorna nu att berätta om det hela, just för att varna andra.

Alla tre hundarna dog

Det var när hundarna hade badat färdigt som ägarna åkte hem med sina hundar. Men någon timme senare ska alla tre hundarna ha dött.

”Jag låg bara på marken bredvid honom och berättade för honom hur ledsen jag var, att jag älskade honom och att om jag hade vetat så skulle jag aldrig ha åkt dit”, säger Brittany, ägare till hunden Ollie till Inside Edition enligt Little Things.

Hunden på bilden har inget med texten att göra. Foto: Pixabay

Hunden Koda blev hjärndöd

När Mia körde hem med sin hund, Koda, började han uppvisa symptom för paralysering. Men när de kom till veterinären var Koda hjärndöd.

Claire skyndade sig till veterinären med sin hund, Harper, men det var redan för sent.

Alla tre hundarna hade utsatts för något så allvarligt att de inte gick att rädda. Och fler fall av döda hundar har rapporterats i Texas under sommaren.

Blå-gröna alger i överflöd

Veterinären avslöjar att det handlade om blå-gröna alger som tog livet i från dem. Cyanobakterier finns i blågröna alger som kan utveckla algblomning, vilket är viktigt för vattnet. Man kan inte se med blotta ögat om algerna är giftiga, utan algtoxinerna (giftet) kan finnas i vilken blågrön alg som helst beroende på hur utvecklad den är, enligt SVA.

Man kan konstatera att algtoxiner är farligt för både djur och människor när det koncentreras i stora mängder. Just ”Lady Bird Lake” i Texas hade så pass stora mängder av detta algtoxin att hundarna dog av det. Förmodligen har hundarna svalt algtoxinerna med vatten. Nu vill ägarna varna andra eftersom det kan vara nytt för vissa och fram för allt unga personer om hur giftigt alger kan vara.

Algblomning vanligt i Sverige

Enligt SVA finns alger i vatten på hela jordklotet. Men det är när algblomning skett som det kan bli farligt. Därför rekommenderar SVA att inte bada med hundar och barn i åar och insjöar när algblomning precis har skett. I Sverige är algblomning otroligt vanligt och kan liknas med ett grönt täcke som lägger sig på ytan på vattnet.

Sprid gärna detta vidare för att varna andra! Algblomning kan tänkas vara en vanlig förekomma som många vet om att det kan vara livsfarligt för hundar att bada i, men det går aldrig att varna för mycket. Just nu på sensommaren och hösten är det extra viktigt när algblomning ofta sker. Hoppas verkligen att inga fler hundar drabbas.