Skickliga polishunden Vilde har somnat in – starka orden lämnar ingen oberörd: ”Hans betydelse är oöverskådlig”

Polisen har sorg.

Den modige Imzedrifts Vilde har somnat in.

”Kan en en hund ha en krigarsjäl? Mitt svar är ja”, skriver polisen i Stockholm på sin Facebook.

Poliser hyllas ofta som hjältar. Men de är inte alltid människor.

Poliskåren består även av fyrbenta kollegor och några av dem är hundar.

Som den människans bästa vän de är, alltid lojala och hjälpsamma, gör även hundarna ett stort och viktigt arbete inom poliskåren.

De hittar försvunna människor, brottslingar och viktiga föremål som kan leda polisen i sina utredningar.

LÄS MER: Hurra! Nya polishunden Yosie har gripit sin första bov och räddat liv – polisens ord får alla att jubla

Hundarna är ovärderliga inom poliskåren

De är ovärderliga inom kåren och poliserna knyter ofta själva starka band till sina fyrbenta vänner. Därför blir det extra känsligt när dessa lämnar jordelivet.

Imzedrifts Vilde är en av hundarna som gjort stort avtryck hos polisen i Stockholm. Nu har han somnat in, 13 år gammal.

Imzedrifts Vilde hittade berusad tjuvEfter ett inbrottsförsök larmades Vilde o husse till en villa söder om stan….

Posted by Polisen Stockholm – hundsektionen on Saturday, June 27, 2015

I ett gripande inlägg på Facebook delar polisen med sig av sorgen efter sin älskade kollega.

”När jag tillsammans med Johan startade den här sidan 2013 så var det några hundar som omnämndes oftare än andra. En av dom var Vilde. När han förra veckan gick vidare till de gröna ängarna var han över 13 år gammal. Efter att ha sett hans första angrepp på skyddsträning så hade jag aldrig gissat att han skulle bli så gammal, han var fullständigt hänsynslös mot sig själv. Hans energi var som ett kärnkraftverk med päls. Han var Fenris-ulven”, skriver polisen i inlägget.

Gripande orden om polishunden Vilde

Vilde var skicklig som få och spårade och grep hundratals bovar och banditer under sin karriär.

”Tittade man honom för länge i ögonen så var det som att ett par svarta gardiner fälldes ner, och man stirrade i ögonen på Hades själv. Vilde var en av de bästa polishundar jag sett, kanske den bästa, och de hundratals kriminella han spårade och grep är bevis på det. Jag skulle kunna skriva sida upp och sida ner om Vildes betydelse för Sverige, men det skulle ändå bli otillräckligt. Att ett djur överhuvudtaget ska kunna ha en sådan betydelse för samhällsnyttan borde inte vara möjligt. Hans betydelse är oöverskådlig”, skriver polisen i inlägget.

Polisen fortsätter:

”Jag skulle kunna skriva den här texten för hans förares skull, för vilket team de var! Men det gör jag inte. Jag skriver för Vildes skull, för att han ska få det erkännande som han, en hund, förtjänar. Tack Vilde. Sov gott. Vi glömmer dig aldrig”.

Kondoleanserna strömmar in

I kommentarsfältet strömmar kondoleanserna in.

”Dessa fantastiska hundar! Makens tjänstehund somnade in för ett par år sedan, nästan 14 år gammal. Han var fantastisk, räddade livet på maken flera gånger och älskade att jaga bus! Vila i frid Vilde!”, skriver en person.

”Vila i frid, tack för din insats”,skriver en annan.

”Vilken vacker hund. Klokheten själv. Vilde, du har varit en fantastisk räddningshund. Du har räddat liv och spårat odågar och varit en fantastisk hjälp till Din husse. Du har gjort Ditt jobb här nere så Vila i Frid Vilde”, skriver en tredje.

”Sov gott i hundhimlen Vilde”, skriver en fjärde.

https://www.facebook.com/hundenheten.stockholm/posts/541085144824375?cft[0]=AZUVN5ZU1vPSeNF3VVhUgzvOcos-TTIwTB3zvpx3oXng5zTA01WxatX877R1PO-aBk9OT59XhwGg1sUCYpKEdyRMiaMrmtDE7gVyQob3Wr74Y6PQRCx1F8DD6jH_vsNo8uQ&tn=%2CO%2CP-R