Hund går genom isen och hamnar i livsfara – då kastar poliserna sina kläder och gör det ingen annan vågar

Att rädda någon som gått genom isen kräver både mod, kunskap och empati. En sådan räddningsaktion är extremt riskfylld på grund av den kraftiga kylan i vattnet, och utmaningen att ta sig upp därifrån. Därför är det långt ifrån alla som skulle ta en sådan risk för en främmande hund. Två poliser i Spanien visade dock hur sanna djurvänner agerar. 

Det var på förmiddagen en helt vanlig tisdag i december 2022 som några personer i nordöstra Spanien fick bevittna ett äkta hjältedåd som man annars bara ser på film. 

Runt elvatiden fick spansk polis ett larmsamtal om en hund som gått genom isen på en sjö.

Enligt personen som larmade polisen hade den hjälplösa hunden kämpat länge för att ta sig upp utan att lyckas. När polisen fick samtalet hade hunden varit i det iskalla vattnet länge.

Poliserna klädde av sig

Då norra Spanien drabbats av en rejäl kallfront var isen tjock och temperaturerna låga. Men två poliser tvekade inte en sekund på att rycka ut för att rädda hunden, om det så krävdes att de själva hoppade i vattnet. 

“Vi fick larm runt 11:00 på morgonen, på Jaca de la @Civilgardet efter att en hund fallit vattnet i ett reserverat område. Då hoppade Canfranc-patrullen ner vattnet för att utföra räddningsaktionen”, skrev spansk polis på Twitter. 

I en video som snabbt fick spridning internationellt kan man se hur två poliser kastar kläderna och hoppar ner i det iskalla vattnet. Efter att ha skjutit isblock åt sidan når de fram till den trötta hunden, som av videon att döma blir glad att se poliserna.

Lyckades rädda hunden

Enligt Euro Weekly News höll sig hunden flytande men var inte långt från att drunkna på grund av nedkylning. Polismännen ska enligt uppgifter ha tvingats använda en träpinne för att bryta loss is nära hunden. Isen ska ha varit tjock, och poliserna var tvungna att ta sig ut cirka tio meter innan de nådde fram till den svaga hunden.

Videon, som publicerade på spanska polisens Twitter, spred sig som en löpeld och uppmärksammades av flera internationella medier.

Nu hyllas de heroiska poliserna för att de visade vilka djurvänner de är. 

Dela gärna för att hyllas dessa djurvänner du med.