FOTO: Facebook

Hund dör efter husses lek i vattnet – denna dolda fara MÅSTE alla känna till i sommar

.

Jen Walsh tog med sig hela familjen till sjön för en härlig dag på stranden och precis som alltid fick tvååriga schnauzern Hanz också följa med, som han älskar. Det fanns inte mycket han tyckte bättre om än att leka med husse och matte på stranden.

Jen började kasta ut pinnar i vattnet, som Hanz glatt sprang ut och hämtade. Gång på gång kom han tillbaka med pinnen i munnen, viftandes på svansen. Men sedan inträffade något fruktansvärt.

Facebook

Hanz lekte i ungefär en och en halv timme med husse. Han sprang ned i sjön mer än 20 gånger och hämtade både bollar och pinnar. Allt verkade som vanligt och familjen såg inga tecken på något konstigt, skriver Metro.

Men sedan upptäckte matten Jennifer att det var något som inte stod rätt till med hunden. Mot slutet orkade han inte riktigt springa upp från sjön. Han skakade inte av sig vattnet som han vanligtvis gjorde. Hanz såg väldigt slö ut och kissade onormalt mycket.

Inside Edition

Till slut blev hunden så pass dålig att familjen åkte in med honom till veterinären. Bilfärden dit blev väldigt jobbig då Hanz tillstånd försämrades dramatiskt. Familjen kämpade för att hålla honom vid liv, men de befarade det värsta.

När de kom fram till veterinären togs Hanz om hand direkt. Men det var tyvärr för sent. Den tvååriga schnauzern var död.

Inside Edition

Det visade sig att Hanz hade drabbats av vattenförgiftning, även känt som hyponatremi. Detta tillstånd drabbar flera hundar varje år, ofta med dödlig utgång. Det är inte jättevanligt men det är bra att känna till dess risker och när det kan inträffa.

Tillståndet orsakas av överdrivet vätskeintag, som leder till att kroppen förlorar natrium. När det inträffar börjar kroppens celler att fyllas med vatten och sväller. Detta påverkar hjärnan och det centrala nervsystemet, som kan leda till att hunden dör.

Inside Edition

Det farliga är att hundar inte är kapabla att avgöra när de ska sluta dricka. Därför är det oerhört viktigt att vara extra uppmärksam när du låter din hund bada i vattnet.

Enligt Moderna Djurförsäkringar kan de första symtomen på vattenförgiftning vara kräkningar, aptitlöshet, yrsel, svaghet och illamående.

Uppvisar din hund dessa symtom bör du kontakta veterinär direkt.

Facebook

Familjen Walsh var tyvärr inte medvetna om riskerna.
”Jag önskar att vi hade blivit varnade om denna fara tidigare. Det skulle ha räddat Hanz liv”, skriver matten Jennifer på hennes Facebook.

Nu vill familjen varna andra hundägare för riskerna med att leka i vattnet. Dela gärna artikeln för att uppmärksamma dina vänner. Förhoppningsvis kan det rädda andra hundar från ett liknande öde.