Herrelös hund med autoimmun sjukdom visade världen att skönhet kommer inifrån – nu har han gått bort

(Den här artikeln innehåller en del grafiska bilder, men de beror på ett medicinskt tillstånd, inte på grund av misshandel, och hunden har inte ont.)

Alla hundar förtjänar en chans till kärlek och lycka, oavsett hur de ser ut. Vissa hundar har medicinska problem som kan göra deras utseende lite svårt att hantera i början, men de har fortfarande hjärtan av guld på insidan.

Detta var fallet för den herrelösa hunden Phoenix, som lämnades med en vanställdhet så allvarlig att folk inte kunde tro att det var verkligt. Men tack vare hans gränslösa anda och hängiven räddningspersonal har han inspirerat tusentals på vägen till ett bättre liv.

År 2020 hittades en herrelös hund i Collinsville, Oklahoma, och räddades av en kvinna vid namn Carisa Ducharne. Hon var chockad över hundens tillstånd – han var allvarligt vanställd i ansiktet av okänd anledning.

– Han var hud och ben. Man kunde se alla hans revben och var bara så inflammerad att han inte kunde blunda. Han hade så mycket svullnad och inflammation i ansiktet, sade Carisa till News on 6.

Hunden fick namnet Phoenix, och han fördes till Skiatook Paws & Claws Animal Shelter.

När de delade med sig av hans berättelse på Facebook kunde folk inte tro vad de såg.

– Vi fick massor av kritik för att ha lagt upp Phoenixs bild. Många trodde att vi hade photoshoppat hans bild, skrev djurhärberget.

Men det var alltför verkligt – även om orsaken bakom Phoenixs tillstånd inte var helt fastställd. Han togs om hand av Family Animal Medicine som undersökte vad som kunde vara orsaken.

Med tanke på hur illa behandlade många hundar blir, är det lätt att anta att hans vanställdhet berodde på misshandel. Även om veterinärerna inte uteslöt den möjligheten började de misstänka att det faktiskt berodde på en medicinsk sjukdom.

Samtidigt som djurhemmet undersökte hans hälsa, såg de också till att Phoenix kände sig som hemma. Trots sitt utseende led inte Phoenix, utan njöt av sitt nya liv.

– Phoenix är varm och bekväm; hans mage är full och han blir väl omhändertagen. Även om hans utseende kan vara alarmerande, är ärrbildningen och vanställandet inte ett tecken på hans livskvalitet, sa veterinärerna.

Kärleken och stödet Phoenix har fått från veterinärerna och personalen på djurhemmet vände hans liv helt. Hans berättelse blev viral på sociala medier och folk var så glada över att se att Phoenix blev stadigt bättre.

– Han har inte gjort annat än att förbättra sig varje dag. Phoenix var inte bara på topphumör trots allt, han har också inspirerat andra, säger Carisa till News on 6.

– Människor med autoimmuna sjukdomar eller brännskador, eller bara vilka människor som helst som har det svårt har hört av sig och sagt att han har inspirerat dem. Det har varit superinspirerande att vara en del av hans berättelse och det kanske inte förändrar världen, men det förändrar hans värld, säger Carisa.

Phoenix träffade olika veterinärer som specialiserat sig på hudsjukdomar, och som arbetade hårt för att reda ut mysteriet om vad som orsakade hundens ansiktsförändringar.

Efter att ha uttömt alla möjligheter drog de slutsatsen att Phoenix hade en sällsynt autoimmun sjukdom som kallas Systemic Lupus Erythematosus (SLE). Diagnosen gjorde att de äntligen kunde få sjukdomen under kontroll.

Men alla visste att mycket av hans tillstånd skulle förbli permanent. Djurhemmet berättar att Phoenixs huvudmuskler aldrig skulle återvända, hans ”kaxiga flin” skulle alltid finnas där, och han behövde hundkläder och solskydd för att skydda sin hud.

Men trots allt förblev Phoenix optimistisk som alltid.

”Han har gått upp i vikt. Hans hud läker. Han leker och skäller. Han jagar bollar och leker dragkamp. Han sover till och med på sin egen hundsoffa”, skrev djurhemmet.

Phoenix fick många adoptionsförfrågningar, men det var svårt att skicka iväg honom eftersom hans behandling pågick och det behövde godkännas av veterinärerna först.

Men alla hoppades på det bästa, eftersom Phoenix gjorde allt bättre än någon någonsin kunnat föreställa sig.

Men tyvärr, i juni år 2020, levererade Skiatook Paws & Claws Animal Rescue mycket sorgliga nyheter. I ett hjärtskärande Instagram-inlägg tog de farväl av Phoenix med orden:

”Igår kväll, vid 17-tiden, släppte vi taget om Phe. Hans sista stund var lugn. Han var omgiven av människor som älskade honom och hans mamma och systrar höll honom nära. Phoenix hade hittat sin människa i Dr. Gena, och hon kunde inte ha älskat honom mer om hon så hade försökt. Hennes hjärta var hans och hans hjärta var hennes. Allt någon hund vill är att hitta sin person, och han var en av de lyckliga som gjorde det. Han höll på så länge han kunde, inte för sig själv, utan för henne och hennes tjejer. Han var utmattad och lät dem veta att det var dags att gå.”

Tack till alla dessa hjältar till djurräddare som hjälpt denna fantastiska hund att leva sitt bästa liv! Vila i frid lilla ängel!