Efter kritiken: Här satsar man på djurvänliga fyrverkerier

De flesta associerar nyårsafton med fest och en del fyrverkerier. Men för våra fyrfota vänner är nyårsafton en mardröm.

Många hundar tycker att det är mycket obehagligt med smällare och fyrverkerier. Deras känsliga öron kan uppfatta smällarljud som en intensiv smärta, vilket gör att det ger upphov till kraftig rädsla.

I Varberg har man tagit detta på allvar, därför kommer 2019 firas in med ett mer lågmält fyrverkeri som ska vara mer djurvänligt, det skriver SVT Halland.

Varje år är det samma diskussion, att vi måste tänka på hundarna och på hur rädda de blir för alla smällare och fyrverkerier på nyårsafton. Men ändå fortsätter många att skjuta raketer och djuren far illa.

Foto: Shutterstock

I Varberg har man lyssnat på kritiken. År 2019 kommer nämligen firas in i ny tappning. Kommunen flyttar firandet till torget i stan och utlovar ett mer lågmält fyrverkeri som ska vara mer djurvänligt, skriver SVT Halland.

Det har länge pågått diskussioner om hur det traditionella firandet vid Varberg fästning ska utvecklas. En del har talat för att det borde tas bort helt och ersättas med en lasershow. Men nu har kommunen kommit fram till ett mellanläge.

– Vi har lyssnat på den kritik som förekommit tidigare år och utrett olika alternativ. Lasershowen som varit på förslag skulle inneburit betydligt högre kostnader, säger Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Näringslivs- och destinationskontoret, till SVT Halland.

Alternativet som kommunen landat i beskrivs som ett ”djurvänligare och mer tillgängligt event”. Fyrverkerierna kommer inte skjutas upp lika högt i luften och kommer då inte ge ifrån sig så höga ljudknallar som vanliga fyrverkerier brukar göra.

Foto: Pixabay

Man kommer även att synkronisera fyrverkeripjäserna med musik och firandet flyttas från fästningshörnan till torget.

Vad tycker du om detta? Tycker du att fler platser i Sverige borde tänka på att ha nyårsfirande som tar hänsyn till hundar? Lämna gärna en kommentar med din åsikt och dela med dina vänner på Facebook för att skapa en diskussion kring detta.