All kärlek till tappra hjältehunden Oi – hittade försvunnen person i iskylan mot alla odds: ”Räddade liv”

Polishunden Oi hyllas stort av polisen. Den duktiga vovven har hittat en försvunnen person – mot alla odds.

Nu hyllas hans tappra insats av poliskåren.

Tack vare sitt goda luktsinne kan hundar ofta hitta sådant som vi människor har svårare att upptäcka. Av den anledningen, är polishundar en mycket viktig del i polisens arbete.

De kan leta efter ämnen och föremål, övervaka och patrullera. Men inte minst är de fyrbenta vännerna experter på att spåra upp personer som har försvunnit eller gått vilse.

En sådan medarbetare är polishunden FM Oi, som nu hyllas stort efter sin otroliga insats häromdagen.

Försvunnen person i 26 minusgrader

Allt började på internationella kvinnodagen, den 8/3. Temperaturen hade sjunkit till 26 minusgrader och plötsligt fick ledningscentralen ett larm om en försvunnen person – 16 mil bort.

”Personen hade varit försvunnen en dryg timme redan och med tanke på framkörningssträckan och temperaturen så fanns ingen tid att förlora. Nu visste de att minuter, rent av sekunder, kunde göra skillnaden mellan liv och död.

På vägen till platsen fick hundföraren Amelie veta att uppmärksamma grannar iakttagit personen gå vid ett skoterspår tidigare samma kväll.

”När Amelie och Oi kom på plats hade personen varit borta i flera timmar. Patrullerna hade letat i närområdet i väntan på hund men inga fynd av nåt slag. Flera tänkte nog samma tanke. Tiden. Temperaturen. Oddsen”, skriver polisen i inlägget.

Oi fick på sig sin utrustning och gjorde sig redo för att hitta den försvunna personen. Samtidigt hittade Amelie fotspår i snön.

Polishunden Oi.
Foto: Facebook

Fick upp ett spår

Amelie och Oi började följa spåren, men plötsligt tvärvände dem och gick åt andra hållet. Sedan vände spåren igen, och gick tillbaka åt andra hållet.

”Spåren började gå kors och tvärs och det var omöjligt att försöka gissa sig fram åt vilket håll de skulle gå. Det fanns skoterspår och traktorspår och skospåren fanns överallt.Amelie kopplade loss Oi för nu var inte hon till hjälp längre. Nu var det bara att lita på att Oi kunde lösa uppgiften själv”, skriver polisen i inlägget.

Det tog inte lång tid förrän Oi fick upp ett spår. Svansen reste sig och började pendla frekvent. Snart stannade han även upp och visade att han hittat något i snön – en mobiltelefon.

Telefonen visade sig tillhöra den försvunna personen. Nu kunde de vara nära.

Snart visade Oi att han var något på spåren igen.

”Han vindade rakt ut i skogen och sprang runt en ås, utom synhåll. Där kom det. Ljudet som alla väntat på. Skall. Amelie pulsade genom djupsnön, runt åsen, till Oi för att se vad han hittat. Framför Oi låg personen i snön. Den försvunna personen som just den sekunden inte var försvunnen längre utan funnen och dessutom vid liv!”, skriver polisen på Facebook.

Hyllas av polisen

Alla som var på plats hjälptes åt. Sju personer kom till undsättning med en bår och tillsammans kunde de transportera den nedkylda personen så att denne kunde få vård.

”Utan Oi hade mest troligt denna historia haft ett tråkigare slut. Utan Amelie hade inte Oi varit där. Utan de 7 poliserna som kom till undsättning i djupsnön hade inte personen kommit snabbt till vård. Detta är ett skolboksexempel på när ett samarbete funkar som allra bäst. Tillsammans räddade de allihopa ett liv igår kväll. Tack även till den uppmärksamma bybon som delade med sig av sina observationer”, avslutar polisen.

Mot alla odds! Onsdag 8/3. Dagen hade övergått till kväll och kvicksilvret krupit ner till -26. Hundföraren Amelie…

Posted by Polisen Norrbotten – hundenheten on Thursday, March 9, 2023

Så bra jobbat!