8 tecken på att din hund har cancer – det här borde alla djurägare läsa

Hundägarens största skräck är att deras ögonsten ska drabbas av cancer.

Men den finns varningssignaler som gör att du kan hinna upptäcka cancern i tid.

Här är åtta tecken som du bör hålla koll på.

Cancer är den vanligaste naturliga dödsorsaken bland hundar och 50 procent av hundarna som blir över 10 år kommer utveckla någon form av cancer, skriver Rover.com.

Men hälften av hundarna som drabbas av cancer kan bli friska om cancern upptäcks i tid. Därför är det viktigt att du som ägare håller koll på varningssignalerna. Här under är några av de vanligaste.

Foto: Shutterstock.

1. Tumörer eller tillväxt

Inte alla knölar som du hittar på din hund är cancertumörer, det kan vara fettumörer eller andra ofarliga knölar. Men det är viktigt att få dem kontrollerade och se att de är godartade. Var noga och håll koll om det dyker upp någon ny knöl på din hund.

Foto: Shutterstock

2. Sår som inte läker

Har din hund ett sår som inte läker kan det vara ett tecken på onormal celltillväxt. Se till att ta din hund till en veterinär som kan göra en noggrannare kontroll.

 

Foto: Shutterstock

 

3. Viktproblem

Om din hund älskar att äta, men börjar helt plötsligt sluta att äta bör du vara oroad. Ett tecken på att hunden har cancer i magsäcken är snabb viktminskning och många hundar slutar äta när de drabbas av den cancerformen.

Samma sak om hunden går upp omotiverat mycket i vikt så bör du göra en koll.

Foto: Shutterstock

4. Munnen förändras

Det kan vara bra att hålla koll på din hunds mun då du kan upptäcka indikationer på muncancer. Sår, blödning eller konstig lukt kan vara tecken på muncancer, speciellt hos äldre hundar.

Foto: Shutterstock

5. Problem med att bajsa eller kissa

Om din hund har diarré någon gång ibland är det ingen fara, då har han förmodligen ätit något dåligt. Men om hunden har diarre under en längre tid, blod i urinen eller vill gå ut och göra sina behov mer än vanligt är det bra att göra en koll hos veterinären.

Foto: Shutterstock

6. Näsblod

Om en yngre hund har näsblod är det troligen en skada, men handlar det om en äldre hund kan det vara cancer i näsan.

Foto: Shutterstock

7. Din hund krampar

Om hunden har drabbats av hjärntumör kan det yttra sig genom att hunden får anfall. Det drabbar ofta äldre hundar. Om din hund har okontrollerade anfall, till exempel tuggning, bör du kolla upp hunden hos veterinären.

Foto: Shutterstock

8. Svårt med att andas

Ett tecken på att allt inte står rätt till är när normala kroppsfunktioner hos hunden krånglar. Till exempel om hunden har svårt att andas, svårt att gå eller upplever smärta. Tveka inte att kolla upp hunden.

Dela den här artikeln bland dina djurvänner så att de också får den här viktiga informationen. Då kanske fler hundar kan överleva.