Minihästen Asco sprider glädje på svenska äldreboendet: ”Blir rörda till tårar”

Möt minihästen Asco – som gör succé på svenska äldreboendet.

Hans besök sprider glädje, lockar till skratt och lindrar den mörkaste ångesten.

– Det blir mycket skratt och mycket glädjetårar när han hälsar på, säger Annika Stenberg, vid Vardaga Solbacka till Newsner.

Hundar och katter kan vara en stor källa till bättre hälsa, glädje och en bättre vardag. Det vet nog alla som haft ett husdjur. På svenska äldreboenden har man länge testat att använda terapihundar som hälsar på de äldre, med goda resultat.

Minihästen sprider glädje

Men på Vardaga Solbacka demensboende har man tagit det ett steg längre – här kommer minihästen Asco på besök.

– Det sprider så mycket glädje bland de äldre. Det blir mycket skratt och mycket glädjetårar när han kommer på besök. Det väcker även många minnen bland de äldre och många blir rörda, säger Annika Stenberg, ansvarig för aktiviteter vid Vardaga Solbacka i Norrtälje.

Asco, minihäst, Demens, vardaga, solbacka, äldreboende
Foto: Vardaga Solbacka

Får ångesten att försvinna

Asco hälsar på alla de äldre, de får klappa hans mjuka päls och han lägger gärna mulen i de äldres knän.

– Vi har boenden som har mycket ångest och oro. När de får träffa ett djur så lindras mycket av ångesten. Att få klappa Asco stimulerar och får ångest och oro att försvinna, säger Annika Stenberg till Newsner.

Och fortsätter:

– Man får känna på en len mule och får klappa på Asco, som är väldigt snäll. Han är väldigt tillgiven och han kommer gärna och lägger huvudet i knät.

Asco, minihäst, Demens, vardaga, solbacka, äldreboende
Foto: Vardaga Solbacka

”Uppleva tiden som frisk”

I snart 5 år har Asco, från Hälsans Djur, kommit och hälsat på i Solbacka. Och med tanke på hur populär Asco är bland de äldre, lär det bli många år till.

Många av de äldre på Solbacka har tidigare haft husdjur – och även hästar. Att då få träffa Asco, är extra glädjande.

– Det här gör så mycket för de boende. Även om man har en demenssjukdom, så ska man få chansen att uppleva hur det var under tiden man var frisk, säger Annika Stenberg.

Asco, minihäst, Demens, vardaga, solbacka, äldreboende
Foto: Vardaga solbacka

Så fint! Visst borde fler äldreboenden ta efter Solbacka och låta de äldre få besök av djur i terapeutiskt syfte? Dela gärna vidare om du håller med!