Rätt foder ger ditt husdjur de bästa förutsättningarna till välbefinnande

Att välja rätt foder är många gånger helt avgörande för hunden eller kattens hälsa och välbefinnande.  Allt fler husdjursägare är måna om att välja ett foder av hög kvalitet.

Det finns många fodertyper att välja mellan och många faktorer avgör vilket foder som är rätt för just ditt husdjur.   

– Mitt råd till husdjursägare är att välja ett foder som är välbalanserat och innehåller alla de viktiga näringsämnen hunden eller katten behöver. Hundar och katter behöver förutom vatten främst protein, fett, vitaminer, mineraler men även kolhydrater har en viktig roll för vissa funktioner i kroppen. Hundar är allätare medan katter är rena köttätare. Katter behöver mer animaliskt protein och mindre kolhydrater än vad hundar behöver och har därför olika behov säger Carola Forsberg, foderrådgivare som arbetar med varumärkena Happy Dog och Happy Cat. 

En tumregel är att välja ett foder med en transparent och lättförståelig innehållsdeklaration. Satsa på en fodertillverkare som samarbetar med veterinärer, håller sig uppdaterade kring forskning och har gedigna kunskaper om nutrition.

Carola Forsberg Foderrådgivare Happy Dog, Happy Cat. Bild: Maria Fäldt

Många faktorer påverkar fodervalet 

Många djurägare hör av sig till Carola Forsberg för att få kvalificerad hjälp att hitta rätt foder. Varje djur är en egen individ med sina unika behov. Ålder, aktivitetsnivå, ras, vikt samt om djuret är steriliserat eller kastrerat är några av de faktorer som avgör valet av foder.

Allt fler sällskapsdjur framför allt hundar har någon form av överkänslighet eller allergi, vilket ofta kan leda till problem med klåda, utslag eller magproblem. Genom att välja rätt typ av foder kan man som djurägare lindra eller i vissa fall helt eliminera besvären. 

–Det finns foder som är anpassade i dag för livsstadier och aktivitetsnivå samt foder för olika åldrar på marknaden. Unga hundar och katter behöver exempelvis ett foder med ett högt biologiskt värde av proteiner och energi som ger dem en bra start i livet, medan äldre individer eller överviktiga behöver en helt annan typ av fodersammansättning, säger Carola Forsberg.

Carola Forsberg Foderrådgivare Happy Dog, Happy Cat. Bild: Maria Fäldt

Välj ett foder med hög smältbarhet 

Många använder begreppet smältbarhet när de jämför olika typer av djurfoder. En hög smältbarhet är en indikation på att djuret kan tillgodogöra sig fodrets näringsämnen på ett bra sätt, medan foder med lägre smältbarhet och kvalitet ofta innebär att djuret inte kan tillgodogöra sig näringsämnena i tillräcklig utsträckning.

Två tecken på att en hund och katt kan tillgodogöra sig näringsämnen på ett bra sätt är att pälsen är glansig och att huden är i bra kondition. Att avföringen är fast och har en jämn kvalitet är ytterligare ett tecken på att hunden får i sig det den behöver.

Om avföringen däremot är ojämn i kvalitet och färg och man upplever att hunden bajsar väldigt mycket kan det vara ett tecken på att hunden inte kan tillgodogöra sig alla näringsämnen som behövs och att det är dags att byta foder.  

–Många djurägare gillar att belöna sin hund eller katt med godis men glömmer ofta att inkludera godisintaget i den totala foderberäkningen för djuret. Om du ofta belönar din hund med godis får du vara beredd på att i stället minska mängden foder, och se till att godiset är av en bra kvalitet, säger Carola Forsberg. 

FAKTA
  • Happy dog och Happy Cat är ett helfoder som är framtagna av veterinärer och produktutvecklare som med stöd av den senaste forskningen säkerställer att de håller högsta kvalitet. Deras produkter är inte testade på djur och tillverkade av noga utvalda naturliga råvaror av högsta kvalitet. Det speciella med Happy Dog och Happy Cat är den omsorgsfullt komponerade mångfalden av naturliga ingredienser. Dom prioriterar råvaror från regionala lantbrukare och garanterar att näringsbeståndsdelarna har ett säkert ursprung. De använder enbart högvärdigt protein i sina produkter som kombineras med de värdefulla egenskaperna hos naturens örter och frukter. För en medveten konsument är dessa foder ett bra val.

Text: Annika Wihlborg