Krisberedskap för djur – hetare än någonsin

Hur ser jag till att hunden eller katten klarar sig när vattenförsörjningen är utslagen eller elen borta i veckor? Det är frågor som blivit allt viktigare för många av Sveriges miljontals djurägare efter Rysslands invasion av Ukraina.

Svenska Blå Stjärnan har tagit fram ett digert material – både checklistor och kortfilmer – om hur du och ditt djur klarar er igenom en kris.

Svenska Blå Stjärnan har bland annat i uppdrag att förbättra hemberedskapen i Sverige, med fokus på hushåll med djur. Den frivilliga försvarsorganisationen har tagit fram checklistor och filmer för hur du och ditt djur förbereder er för, och klarar av, en kris.

Med hjälp av dessa kan djurägare till exempel planera för att sådant som värmeförsörjning, hygien, vatten-, mat-, foder- och informationstillgång fungerar vid en samhällsstörning.

Materialet har aldrig varit mer eftertraktat än efter Rysslands invasion av Ukraina. Det finns samlat på Svenska Blå Stjärnans hemsida, svenskablastjarnan.se/klara-krisen. Checklistor finns för följande djurslag: katter, hundar, fåglar, reptiler, gnagare och kaniner samt häst.

– Det är viktigt att den som har djur har tänkt igenom ordentligt hur man bäst tar hand om sina djur om en kris inträffar. För den som har förberett för att en kris kan uppstå i samhället blir allt så mycket enklare om det verkligen händer något, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.

– Lär dig så mycket som möjligt om just ditt djurslag och om vad som är det viktigaste för just ditt djur.

Läs mer om djur