Fredrik Steens hundintresse utvecklades till en livslång passion

För Fredrik Steen har livet med hundar präglat hela tillvaron sedan han var en liten pojke. Hans hundintresse väcktes tidigt och så länge han kan minnas har Fredrik haft minst två hundar.

Idag är han en folkkär hundcoach som brinner för att få fler hundägare att få en respektfull och jämlik relation med sina fyrbenta familjemedlemmar

När Fredrik Steen var i tioårsåldern började han må dåligt. Han led av ångest och blev en hemmasittare eftersom han inte trivdes i skolan. Vändningen kom när han började träna och tävla med familjens hundar.

Hans tränings- och tävlingskarriär tog fart tidigt, redan som femtonåring utbildade Fredrik Steen hundar på olika nivåer och tävlade dessutom med sina egna hundar. Hans föräldrar stöttade hans stora intresse och skjutsade Fredrik till olika hundklubbar.

–När jag började träna hundar kände jag att jag äntligen hittat något jag var riktigt bra på, man kan säga att hundarna blev min räddning. Än idag, drygt fyrtio år senare, har jag en otroligt stark och levande passion för hundar. Jag känner fortfarande att mitt hundintresse växer för varje dag som går Jag har jobbat professionellt med hundar i hela mitt vuxna liv, både som uppfödare av schäfrar, som domare för bruksprov och utställning och som lärare i arbetet med att utbilda framtidens polishundförare på Polisskolan, säger Fredrik Steen.

Fredrik Steen, Hundcoachen. Bild: Andreas Lundberg

Brinner för att utbilda nyttohundar

Som hundcoach medverkar han regelbundet i TV4:s Morgonsoffa, föreläser, bloggar och utbildar hundägare. På senare tid har Fredriks intresse för att utbilda hundar som verkligen gör nytta i samhället växt.

–Hundar är fantastiska och kan verkligen göra konkret skillnad för människor på så många plan. Jag är ofta med i utbildningen av bland annat assistanshundar, ledarhundar, polishundar och terapihundar. Det känns spännande att vi ständigt hittar nya sätt för hundar att göra nytta och på olika sätt stärka människors livskvalitet, säger han.

Fredrik Steen har en genuin kärlek till hundar. Det bästa han vet är att hjälpa en olycklig hund med en olycklig hundägare att vända situationen och få en bättre relation.

–Det finns en stor efterfrågan på utbildning av enskilda hundägare, inte minst med tanke på att antalet hundägare ökat under Coronapandemin. Många hundägare älskar verkligen sina hundar, men vet inte hur de ska fostra dem på bästa sätt. Jag har en dröm om att skapa en bred kostnadsfri grundutbildning för hundägare som vill lära sig att fostra och skapa en sund relation till sin hund, säger Fredrik Steen.

Blir emotionellt berörd av fina möten mellan människa och hund

Hans finaste och mest känslomässiga hundminne hittills var när han åkte till Ronald McDonald hus vid Karolinska sjukhuset, där barn som behöver specialistvård bor med sina familjer.

Där träffade Fredrik en liten flicka som var blyg och tillbakadragen och föräldrarna sa att hon inte pratade eftersom hon var så medtagen av alla tuffa medicinska behandlingar. Hans hund Lilla Nymo kelade med henne och lekte väldigt lugnt.

Efter mötet mellan flickan och Lilla Nymo, så ringde personalen och berättade att flickan hade börjat prata igen och lekte med leksakshunden som hon hade fått. Ett kvitto på att djur kan påverka människors hälsa.

–Ju äldre jag blir, desto mer emotionellt berörd blir jag av att jobba med hundar och deras ägare. Jag är övertygad om att jag verkligen kan göra skillnad genom att lära så många hundägare som möjligt att kommunicera med sin hund på ett sätt som hundar faktiskt kan ta till sig. En bra bas i en sund relation mellan en hund och dess ägare är att betrakta varandra som jämlikar snarare än att ägaren är överordnad hunden. Många hundägare är benägna att ta genvägar genom att muta eller undvika att uppfostra sin hund, men det lägger inte grunden till en långsiktig och kärleksfull relation, säger Fredrik Steen.

Skriven av: Annika Wihlborg