Förebyggande djurhälsa utan stress

Det finns mycket att tänka på som ny djurägare. För att minska risken för att ditt djur blir sjukt går det att arbeta förebyggande.

Nu finns ett nytt friskvårdsabonnemang som ökar tryggheten för svenska hund- och kattägare.

Att vara djurägare innebär ett stort ansvar, och det kan ibland kännas överväldigande med allt som ska kontrolleras och kommas ihåg för att säkra ditt djurs långsiktiga hälsa. Under pandemin har antalet katt- och hundägare ökat stort över hela landet och många av dessa är nya som djurägare.

AniCuras friskvårdsabonnemang AniPlan är en prenumerationstjänst som omfattar förebyggande vård för hund och katt, något som underlättar djurägandet inte minst för de nyaste djurägarna

Felicia Heden har en bakgrund som djursjukskötare och hade arbetat med liknande hälsoplaner i Storbritannien när hon fick möjligheten att arbeta med en bredare implementering av AniPlan på hemmaplan.

– Jag har alltid undrat varför den här typen av tjänster inte funnits i Sverige, så det var ett enkelt beslut. Efterfrågan kommer från hund- och kattägarna själva – de vill gärna ha påminnelser och en grundtrygghet kring djurets välmående.

Bild:  Jonatan Fernström

Fokus på det förebyggande

Sandra Douglas är chefsveterinär för AniCura i Sverige. Hon välkomnar AniPlan och tror att den kommer innebära stora fördelar för både djur, ägare och veterinärer.

–  Inom AniCura har vi traditionellt haft mycket fokus på sjukvård. Men vi vill finnas där hela vägen från det att du bestämmer dig för en kattunge eller hundvalp. Att ha en nära relation med djursjukvården från början ger goda förutsättningar för ett långt och friskt liv för din hund eller katt.

Hon poängterar att vi svenskar gillar att sprida våra kostnader till exempel genom abonnemang. Det nya upplägget är därför väldigt smidigt eftersom man som djurägare betalar en fast månadsavgift för att få hälsokontroller, vaccinationer, tandkontroll och receptförskrivning. I tillägg till detta erbjuds AniPlan-kunder attraktiva rabatter på foder och alla typer av tillbehör en hund eller katt kan behöva.

Bild:  Jonatan Fernström

Genom regelbundna hälsokontroller ökar sannolikheten att upptäcka sjukliga förändringar i tid, vilket kan påverka såväl kostnader som prognos i positiv riktning.

Igenkänning skapar trygghet

Det finns alltid ett element av osäkerhet när det kommer till djursjukvård. Vart ska jag vända mig? Vem får jag träffa? Kommer min hund eller katt acceptera personen som möter oss?

Sandra Douglas menar att tryggheten är en viktig aspekt av att skaffa ett friskvårdsabonnemang.

– Många djurägare bävar inför sina veterinärbesök, och har man ingen relation till kliniken blir det ännu jobbigare. Genom att skapa en relation redan från början kan vi förhoppningsvis reducera obehagskänslorna.

Pandemins stora husdjursboom har också gjort att allt fler söker tips och råd på nätet och i grupper på sociala medier. Felicia Heden menar att AniCura har en viktig roll i att balansera allt tyckande med väl underbyggda fakta.

Bild:  Jonatan Fernström

– Det är svårt att navigera bland all information, särskilt om man är helt ny som djurägare. Frågor på öppna nätforum kan få vilseledande svar. Vi vill hellre etablera ett förtroende och en trygghet i relation till veterinären.

Text: Christian von Essen

FAKTA
  • AniCura driver 400 djurkliniker och djursjukhus över hela Europa. 9 500 medarbetare tar varje år hand om över tre miljoner patienter.
  • I friskvårdsabonnemanget AniPlan ingår hälsokontroller, vaccinationer, blodprov, receptförskrivningar, tandkontroller och rabatter på bland annat foder. Dessutom ingår fria digitala veterinärkonsultationer i AniCuras egen app.
  • Med AniPlan® får du en egen hälsoplanering över året till en fast månadskostnad. Vår målsättning är att ge dig som djurägare de bästa förutsättningarna för att din hund eller katt ska få ett långt och friskt liv. Det vill vi göra genom regelbundna hälsoundersökningar, vaccinationer, och råd om kost, träning och skötsel – paketerat på ett sätt som gör det enkelt, tryggt och ekonomiskt för dig som djurägare.
  • Vill du veta mer om AniPlan? Läs mer och teckna ditt abonnemang på www.anicura.se/aniplan