Dålig andedräkt hos din hund och katt kan leda till allvarliga sjukdomar

En god munhälsa är lika viktigt för hundar och katter som för människor. Daglig tandborstning i kombination med ett VOHC-märkt kosttillskott som motverkar plackbildning förebygger problem med tandsten och tandlossning.

Detta ger bra förutsättningar till en långsiktigt god munhälsa för din fyrbenta familjemedlem.  

Cirka 85 procent av alla hundar och katter råkar ut för någon form av tandproblem under sin livstid. Det vanligaste är plackbildning som kan leda till smärtsamma tandköttsinflammationer.

– Plack som inte avlägsnas regelbundet kan i förlängningen omvandlas till tandsten som behöver avlägsnas hos en veterinär, säger Caroline Petersen, som arbetar som djursjukvårdare på djursjukhuset Evidensia i Malmö. 

Är det inte normalt att hundar och katter har dålig andedräkt? 

Detta är en vanlig kommentar från djurägare och jag skulle vilja säga en allmän missuppfattning vilket ofta gör att de inte reagerar när hunden eller katten får en dålig andedräkt.

Bild: Swedencare

Nej, en frisk mun ska inte lukta konstant illa varken hos oss människor eller hos våra hundar och katter. En frisk mun ska ha ett ljusrosa tandkött som inte blöder eller luktar illa. De gäller att vara uppmärksam då våra kära djur är specialister på att dölja smärta och det kan hinna gå väldigt långt innan de visar att de har ont. 

Så mitt djur kan alltså ha tandproblem och ont i munnen även om det inte märks? 

Absolut och tyvärr kan konsekvenserna av att man inte tar hand om sin familjemedlems tandhälsa bli betydligt värre än dålig andedräkt.

Extremt dålig munhygien kan leda till andra sjukdomar i kroppen som påverkar hjärta, lever, och njurar. Att sköta sitt djurs tänder är en bra försäkring för att skydda både djurets allmäntillstånd samt din egen plånbok.  

Hur kan man som djurägare undvika dessa problem? 

– Regelbunden tandborstning bör kompletteras med ett kosttillskott som förebygger plackbildning. Välj alltid ett VOHC-märkt kosttillskott. VOHC är en oberoende internationell organisation vars sigill innebär att produkten har vetenskapligt bevisad förebyggande effekt. Märkningen fungerar som en oberoende kvalitetsstämpel. ProDen PlaqueOff är ett exempel på ett VOHC-märkt kosttillskott. Ett bra beprövat tillskott som max kostar ett par kronor om dagen. De flesta inklusive mig själv ger det i pulverform, strös enkelt över maten en gång om dagen. Det finns även i Bites och tuggben, säger Caroline Petersen. 

När det gäller val av tandborste så avgörs det i mångt och mycket vilken storlek på hund du har och därmed också hundens munstorlek. Min rekommendation är att använda en mjuk tandborste, använder man en för hård tandborste kan detta skada tandköttet. Det finns även eltandborstar för såväl hund som katt. Tänderna blir rena och eventuell plack försvinner utan tandkräm, men önskar man att använda tandkräm ska denna vara en anpassad för hund och katt.

Så tar du hand om din hund och katts tänder 

– Ha tålamod och gå försiktigt fram om din hund eller katt inte är van vid tandborstning eller tycker att det känns obehagligt. Det tar tid att vänja husdjur vid daglig tandborstning, så börja gärna så tidigt som möjligt. Börja försiktigt med framtänderna och därefter hörntänderna. I nästa steg är det dags att borsta tänderna som finns längre in i munnen. Beroende på hur samarbetsvillig hunden eller katten är så kan det vara svårt att komma åt på insidan av tänderna. Prioritera då utsidan av tänderna, säger Caroline. 

Utöver daglig tandborstning och ett kosttillskott som förebygger plackbildning rekommenderar Caroline djurägare att regelbundet undersöka sin hund eller katts tandstatus.

Var uppmärksam på synlig tandsten, om ditt husdjur har en illaluktande andedräkt och om tandköttet har antagit en mörkröd färg närmast tandköttet. Det kan vara ett tecken på tandköttsinflammation.

Bild: Swedencare

– Det är verkligen glädjande att djurägares medvetenhet kring vikten av en god munhälsa för katt och hund har ökat på senare år. Att ta hand om sitt husdjurs tänder bör vara lika naturligt som att välja rätt typ av foder eller att ta hand om djuret på andra sätt, säger Caroline Petersen.

Text: Annika Wihlborg