Artros hos katter och hundar – vanligare än du tror

Artros är vanligt förekommande hos både hundar och katter. Det är en källa till kronisk smärta och påverkar djurets livskvalitet. Oftast drabbas medelålders till äldre hundar och katter.

Lyckligtvis finns det sätt att förhindra artros från att utvecklas samt att behandla den när den väl har uppkommit.

Artros är en degenerativ, progressiv och irreversibelt tillstånd i lederna. När ledbrosket försvinner så blir skelettet som ligger under blottat, vilket skapar inflammation och smärta.

Djuret kan även utveckla beniga utväxter så kallade sporrar och ärrbildning av bindväv runt leden, vanligtvis som ett resultat av en skada.

Känn igen artros hos hundar och katter

Katter är riktiga mästare på att dölja tecken på obehag och smärta. Artros hos katter kan därför vara svårt att upptäcka eftersom de flesta katter inte uppvisar hälta, till skillnad från hundar och människor. Det finns dock många andra subtila tecken som kan indikera att katten lider av smärta.

Bild: Vetoquinol

Om katten till exempel är mer ovillig att hoppa upp på en högre möbel i ett enda steg, gör sina behov utanför kattlådan, tvättar sig mindre så att pälsen har blivit ovårdad, tovig eller mjällig och katten lättare blir irriterad, kan det vara tecken på artros.

Hundar uppvisar ofta hälta av och till i den tidiga utvecklingen av artros. Om du märker att hunden behöver mer tid för återhämtning efter en dag med lek, är mer trött och stannar på en plats i stället för att följa efter dig kan detta också vara tecken på artros. Som djurägare är det viktigt att boka ett veterinärbesök omgående.

Är mitt husdjur benäget att få artros?

Vissa hundraser till exempel labradorretriever och schäfer kan ha en genetisk predisposition för att utveckla ledsjukdomar i höfter och armbågar.

Hos de flesta katter hittas ingen underliggande orsak till artrosen, men katter med medfödd instabilitet till exempel höftledsdysplasi eller traumatisk skada i en led löper större risk att utveckla artros. Studier visar att tillståndet handlar om ålder både hos hundar och katter, men underskatta inte betydelsen av övervikt.

Sätt att förebygga och behandla artrit hos hundar och katter

Det går inte att bota artros, men i många fall kan förloppet fördröjas och smärtan reduceras. Tillsammans med din veterinär kan du skapa en behandlingsplan som håller din katt eller hund rörlig och smärtfri så länge som möjligt.

Det absolut bästa sättet att förebygga artros hos hundar och katter är att hålla ditt husdjur på en hälsosam vikt. Övervikt innebär att de påverkade lederna får onödig belastning, vilket medför att framtida slitage blir ännu snabbare och smärtsammare. Ge din katt anpassad kost om den har artros.

Katrien Schoiliers, Doctor of Veterinary Medicine. Bild: Vetoquinol

Katten behöver extra näring för att förstärka bland annat brosket. Veterinärer brukar rekommendera Flexadin för katter med artros. Rörlighet hjälper din hund att hålla sina leder flexibla.

Å andra sidan krävs flexibla leder för att hålla din hund rörlig. Gör därför allt du kan för att stödja hundens leder. I tillägg till sunt hundfoder kan Flexadin vara ett viktigt bidrag till ledhälsan.

Bara en tuggtablett per dag hjälper din hund att hålla sina leder flexibla. I tillägg till en bra kost så är det viktigt att hundar- och katter fortsätter att röra på sig. Skapa därför en motionsplan för husdjuret tillsammans med veterinären och anpassa även hemmet så att din katt eller hund får motivation att fortsätta röra på sig.

Text: Susanne Raaf