Familj hittar hemlös ”hundvalp” i kylan och tar med honom hem – dagar senare inser de sitt misstag

Det var i maj i år som en familj i delstaten Massachusetts i USA trodde att de hade hittat en liten hundvalp.

Eftersom den fyrbenta vännen inte tycktes ha varken föräldrar eller syskon i sin närhet, tog de beslutet att ta med sig djuret hem.

Men efter att ha växt och att de tagit sig en närmare titt, förstod de att detta inte alls rörde sig om någon vovve. Det handlade i stället om ett djur som lever i det vilda – och inte hör hemma i ett vanligt familjehem.

Därför kontaktade de genast lokala djurskyddsmyndigheter. 

Det visade sig nämligen att den lilla valpen är en prärievarg.

– Prärievargen skildes från sin familj i förra veckan och hittades vandrande och nödställd vid sidan av en trafikerad väg, skriver New England Wildlife Center på sin Facebook-sida och fortsätter: 

– Han togs sedan av misstag hem av en familj i lokalsamhället, efter att de av misstag identifierade honom som en hemlös hundvalp.

Det första som djurskötarna gjorde när de kom till platsen var att undersöka så att djuret inte bar på rabies. 

– Efter att ha insett deras förväxling ringde de oss för att få hjälp. Med hjälp av Mass Department of Public Health kunde vi fastställa att det inte fanns någon potentiell exponeringsrisk för rabies, och vi kunde skicka honom på vård och beviljades tillstånd till rehab av Mass Wildlife.

Artikeln fortsätter under bilden.

The Eastern Coyote pup was separated from his family last week and was found wandering and distressed by the side of a…

Posted by New England Wildlife Center on Tuesday, May 3, 2022

Sedan dess har vargungen återhämtat sig på en av myndighetens avdelningar där han haft det bekvämt. Dessutom behövde han inte vara ensam särskilt länge, eftersom de snart introducerade honom för ett fostersyskon. 

– När båda vargungarna fått sina vaccinationer kommer de att födas upp tillsammans och kommer att ges en chans att växa och lära sig naturliga beteenden i vår stora utomhusbur. Vi arbetar hårt för att ge dem en så naturlig uppväxt som möjligt och kommer att arbeta för att replikera de grundläggande beteenden och färdigheter de egentligen skulle fått lära sig av mamma och pappa. 

Myndigheterna poängterar att de tycker att det är sympatiskt av folk att vilja hjälpa vilda djur – men påpekar samtidigt att det finns stora risker. I det här fallet spridning av rabies, även om just denna vargunge inte bar på det farliga viruset. 

– Om upphittarna hade blivit bitna, klaade eller haft långvarig kontakt skulle vi ha fått mandat att avliva valpen och testa för rabies. Vi är tacksamma för varje enskild person som tar tid på sin dag för att hjälpa vilda djur när de behövs, men vi uppmuntrar alltid människor att ringa lämpliga myndigheter innan de ingriper, det kan hjälpa till att hålla alla inblandade säkra, skriver myndigheterna på sin Facebook-sida.

Vi är så glada över att allting gick bra för alla inblandade i det här fallet. Dela gärna vidare inlägget om du också älskar djur.