Alla undrar vad det är för grått fluff som ligger i gräset – när varelsen visar sitt ansikte häpnar forskarna

När ett gäng forskare på Australian Wildlife Conservancy nyligen hittade en liten varelse var de minst sagt glada. Det visade sig nämligen vara ett mycket speciellt fynd, som de delade med sig av på sin Facebooksida.

Oavsett om man är forskare, biolog eller helt enkelt en djurvän så är det alltid häftigt när ovanliga eller speciella fynd görs.

Det vet inte minst de som arbetar på Australian Wildlife Conservancy, även förkortat AWC.

För en tid sedan vid en undersökning av naturen som de ansvarar för hittade de nämligen något väldigt litet, och ovanligt.

”En hotad art”

Det var en Dvärgsovarpungmus, vilket är ett väldigt litet däggdjur som först och främst finns i Australien. Och när de väl tittade närmre så hittade de 11 stycken till, rapporterar The Dodo.

”Dvärgsovarpungmöss är en hotad art,” har biologen Aiden Wright sagt till sajten. ”Att ha en nyttig population i naturreservatet är viktigt för att bevara denna art.”

Men inte nog med det. Samma dag hittade de även fyra stycken Pungspetsekorrar, vilket enligt The Dodo är det största antalet som hittats där någonsin.

Därför behövs de små djuren

Detta är bra för både den biologiska mångfalden och förutsättningarna för reservatet, då de bland annat pollinerar lokala växter.

”Dvärgsovarpungmöss speciellt förlitar sig i stor utsträckning på nektar. När de letar efter sin favoritmat så hjälper de till att överföra pollen mellan blommor. På så sätt hjälper de Eastern Suburbs Banksia Scrub, som är ett kritiskt utrotningshotat organismsamhälle i North Head,” säger Wright till sajten.

Djuren är dock inte bara viktiga och nyttiga för naturreservatet, de är även riktigt gulliga.