Svenska föreningen räddar djur – som far illa i våldsamma relationer: ”De känner trygghet”

När en person blir utsatt för våld i nära relation sker det att även hens husdjur kommer till skada. Husdjuret i sig kan bli ett vapen som används mot våldsutsatta och det kan därav vara svårt att lämna relationen på grund av rädsla för vad som ska hända med djuret.

Men i en sån situation finns det djurhjältar som hjälper till. Den ideella föreningen VOOV, som finns på flera platser i Sverige, ser till att dessa husdjur får ett tillfälligt och tryggt boende i ett jourhem, för att senare kunna återförenas med sin ägare.

–  Efter ganska kort tid känner djuren trygghet där det inte är en våldsam situation längre, säger Isabelle Saers, ordförande i VOOV Uppsala, till Newsner.com

Våld i nära relationer förekommer runt om i Sverige. Under 2018 anmäldes runt 16 000 misshandelsbrott i Sverige, där gärningspersonen var i nära relation med offret. Det enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

När en person utsätts för våld i hemmet kan även andra komma till skada, bland annat husdjur.

VOOV hjälper djur i våldsutsatta situationer

Då våldsutsatta flyr tvingas många lämna sina husdjur. Samtidigt väljer vissa att stanna kvar av rädsla för vad som ska hända med djuret.

När personen i fråga flyttar in på ett skyddat boende via exempelvis en kvinnojour är det inte en självklarhet att deras husdjur får följa med.

Organisationen Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta (VOOV) ser därför till så våldsoffers husdjur får bo på ett jourhem under tiden, för att sedan återförenas med sin ägare.

– Det är många skyddade boenden som inte tar emot husdjur av diverse anledningar. Det kan vara en säkerhetsrisk då man behöver gå ut med en exempelvis en hund, allergier eller att folk som bor där är rädda för djuren, säger Isabelle Saers, ordförande på VOOV i Uppsala till Newsner.com och fortsätter:

– I dag är djuren en självklar familjemedlem i våra liv och det är inte en självklarhet att folk vill lämna djuren hos någon som kan skada eller till och med döda ett djur. Det är ett begränsat antal boenden som tar emot personer med husdjur. Då väljer man att kanske stanna kvar för att man inte kan tänka sig att lämna sitt husdjur, sin bästa vän. Det är nästan som ett barn.

Erbjuder jourhem för husdjur

VOOV bildades som en ideell förening 2009 i Uppsala och är i dag verksam på sju platser i Sverige, från Malmö i söder till Umeå i norr.

Bildkälla: Shutterstock

Föreningen jobbar tillsammans med både polis, socialtjänst och länsstyrelser som alla möter människor som utsatts för våld.

Ingen direktkontakt sker med den våldsutsatta personen, utan när personen i fråga berättar att de har ett husdjur i samtal med exempelvis kvinnojouren eller socialstyrelsen kontaktas VOOV som då kan agera.

Vid den kontakten får de reda på all relevant information om vilket djur det är och därefter kontaktas jourhemmen. Alla husdjur, från katter och hundar till getter och hamstrar, kan få hjälp.

Sekretess och integritet

Jourhemmen består av privatpersoner och är noga utvalda av VOOV genom hembesök. där de säkerställer att det är en lämplig miljö att bo i. Det bland annat genom att kolla huruvida det kan finnas djurförbud eller finns med i brottsregistret.

– Det är svårt i sig att bara lämna bort sitt djur, man vill veta att djuret mår bra även fast vi har kollat jourhemmet sedan innan, säger Isabelle till Newsner och fortsätter:

– Ägaren kan få uppdateringar om hur djuret mår under placeringen, men denne får aldrig träffa eller ha direktkontakt med jourhemmet.

Precis som för den våldsutsatta är det viktigt att även husdjuret får bo bo en plats där den känner sig trygg och lugn, långt borta från en vardag med våldsamma inslag mot antingen matte eller husse men även mot dem själva.

Isabelle, ordförande i VOOV Uppsala, tillsammans med hunden Milla. Foto: Privat

–  Djuret kan ju ha utsatts för våld själv eller sett sin ägare bli utsatt för våld. Det kan vara en otrygg situation för både djur och människa, de förstår mer än vad vi själva förstår. Djuren drabbas också av våld i nära relationer, konstaterar Isabelle.

”Känner en trygghet”

Jourhemmen är förberedda på att djuren kan komma både psykiskt och mentalt ärrade.

– Det kan vara en tuff period då djuret behöver vänja sig vid den nya miljön men alternativet är så mycket sämre, att lämnas kvar i en relation eller där det finns risk för våld. Efter ganska kort tid känner djuren snarare trygghet där det inte är en våldsam situation. Men det är problematiskt, år av trauman suddas inte ut ut hur som helst. Men alternativet vore värre, berättar Isabelle Saers, ordförande i VOOV Uppsala, för Newsner.com.

– Anledningen till att djuren bor i jourhem är att människor ska kunna få sitt liv på fötter igen och komma ifrån en våldsam relation. Det kan vara ännu svårare om djuret varit den enda vännen eller familjemedlemmen. VOOV är i många avseenden ett sistahandslösning för många.

Mer information om VOOV och hur man kan engagera sig i föreningen hittar du här:

Vad göra om ett djur far illa

Det är viktigt att människor agerar om man ser ett djur fara illa eller på något sätt missköts.

Dessa uppgifter bör du lämna vid en orosanmälan:

Källa: Djurens rätt

Exit mobile version