Hundar utan koppel följer sin ägare slaviskt – men detaljen i bilden får hela nätet att koka

En video på en man som går med sin flock av hundar utan koppel har spridits över nätet i flera år – vad de gör är helt otroligt.

Men är det verkligen som det ser ut?

Enligt andra uppgifter har mannen vanvårdat och plågat hundarna under flera år.

Augusto Deoliveira hade en egen kennelklubb i Brasilien där han födde upp Griffin Shepherds och hänförde sitt liv åt dessa hundar. Han blev känd för några år sedan för den mest spektakulära videon någonsin – en video där fem hundar går Augustos sida och viker inte av en enda sekund.

Följer ledaren slaviskt

Vad de gör är helt otroligt och fick tusentals människor att jubla av glädje och berömma honom för hans hårda träning med hundarna. Videon är verkligen helt imponerande och är värd att se. När ägaren stannar, gör hundarna det. När han ber de lägga sig ned, lägger de sig ner och bara väntar på husses kommando.

Livrädda för att få elchock

Men många är också kritiska och menar att hundarna har elektriska halsband på sig i videon, att de följer sin ledare på grund av att de skulle få en elstöt annars. Många säger också att kroppsspråket på hundarna visar att de inte alls njuter av promenaden – utan snarare är livrädda att ta ett steg åt fel håll för att riskera att få en elchock. Det efter att videon har granskats på många håll i världen.

Men det är inte allt i den här historien.

Dödlig smitta spreds

Kennelklubben, GSD, råkade ut för en dödlig smitta under 2015 där flera hundar ådrog sig symptom och smärtor som inte gick att bota. Enligt Fox25 News skulle Augusto Deoliveira inte tro på sådant som att ”vaccinera”, utan att han endast ska ha vaccinerat hundarna mot rabies eftersom det är ett måste av staten. Men under den tiden fanns det 12 hundar på kenneln, och endast fyra av de hade papper på att de var vaccinerade mot rabies.

Inavel på kennelklubben

Under den här kontroversen startades en Facebooksida vid namn ”The Truth About Griffin Shepherds Kennels” som delar personliga upplevelser och videos från hundfarmen och hur Augusto tränar sina hundar med grymma metoder. Nyligen postades en video på sidan som ska avslöja att det förekommer inavel i kenneln, enligt sajten Wide Open Pets.

Sålde undernärd och sjuk valp

På en privat Facebookkonto ska en kvinna ha beskrivit händelsen där hon köpte en valp från Augustos kennel. Certifikatet som skulle visa en frisk valp, var i själva verket falsk. Den åtta-månaders gamla valpen rapporterades vara smittad med loppor och bandmask. Valpen var också extremt undernärd. Valpens nya ägare betalade över 10 000 kronor i veterinärkostnader för att valpen skulle få ett värdigt liv igen. Enligt henne ska Augusto bara ha sagt att ”hon borde starta en Go Fund Me sida för att ta hand om veterinärkostnaderna”. Han ville inte ta ansvaret för valpen. Detta fall är enligt Wide Open Pets, men det finns ingen hänvisning till kvinnans inlägg.

Kennelklubben har på senare tid flyttat sig till södra Carolina och bytt namn till ”The Ultimate German Shepherds”. Men den Facebooksida som en gång fanns är nu helt borta.

Man kan inte med 100 procents säkerhet säga att Augusto har vanvårdat sina hundar, men man kan heller inte säkerställa att han inte har det. Om man bara utgår från videon, så ser inte hundarna särskilt glada ut och verkar inte tycka att det är roligt att promenera – som många hundar tycker om. Och om faktumet stämmer att hundarna är livrädda för att få en elstöt av sina halsband, så är det helt fruktansvärt. Vad tror du? Är det imponerande det som Augusto gör eller borde han inte vara i närheten av hundar någonsin mer? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt på Facebook!

Video – 10 av världens mest utrotningshotade djur:

 

Läs mer om...